Yhteishyvä
Työ

Ero tuli

5.5.2017

Tänään lähetin viestin:

”Hei huoltajat!

Kävimme tiistaina katsastamassa oppilaiden kanssa uudet opetustilat, joihin luokka siirtyy kesän aikana.

Mutta kuten usein käy, tämä ei ole ainut muutos luokallamme. Minun työni päättyy tämän ryhmän kanssa kesälomalle siirtymisen myötä.

Sain viime keväänä työpaikan vuodeksi. Ikävä kyllä tässä luokassa ei ole avoinna sellaista virkaa, johon minun muodollinen pätevyyteni riittäisi. En halunnut jäädä odottelemaan, miten minun mahdollisesti käy. Siksi hain keväällä pysyvää työpaikkaa, virkaa, muualta. Onnekseni sellaisen sain. Aloitan työskentelyn elokuussa yläasteikäisten parissa naapurikunnan puolella.
 
Meillä on ollut hieno vuosi. Olemme oppineet paljon. Me kaikki, minä myös.

Lukuvuoden alussa ajattelin, että tulen työskentelemään haastavien oppilaiden kanssa.

Totta, minua on haastettu. Eniten olen kuitenkin joutunut haastamaan omia käsityksiäni. Olen tullut lähes joka aamu hyvillä mielin töihin. Syynä siihen ovat olleet oppilaat. Luokallamme on räiskyviä persoonallisuuksia. Ihan kaikki eivät vielä osaa säädellä räiskymistään, mutta personallisuuksia he ovat. Vahvoja, oppivia, osaavia. He innostuvat nopeasti ja heittäytyvät tilanteisiin. He haluavat, että koulupäivät ovat täynnä toimintaa.

Olen opettajana noviisi. Siksi tästä vuodesta on ollut minulle hyötyä. Olen oppinut paljon.

Kiitän teitä huoltajia hyvästä yhteistyöstä. Aina yhteisten asioiden hoitaminen ei ole ollut yksinkertaista, sillä välillä ongelmat ovat olleet haastavia. Minusta on kuitenkin koko ajan tuntunut siltä, että siellä kotona olette uskoneet meidän täällä koulussa yrittävän parhaamme. Meidän tarkoituksenamme on ollut huolehtia siitä, että lapsi oppii. Välillä se on vaatinut tiukempaa otetta, välillä olemme lepsuilleet.

Lapsille olen yrittänyt antaa myönteistä palautetta aina kun siihen on ollut vähänkin aihetta. Olen koko ajan yrittänyt unohtaa menneet huonot hetket, heti sen jälkeen kun ne on käsitelty.

Kiitän teitä tästä vuodesta ja toivotan teille ja huoltamillenne lapsille kaikkea hyvää.

PS. Tietysti teen täysillä töitä lukuvuoden loppuun saakka. Halusin kertoa tilanteeni heti, kun se minulle varmistui. Meille jää nyt lasten kanssa aikaa sanoa hyvästit. Seuraajastani ei vielä ole varmuutta, sillä paikka on auki. Juuri siksi hain vakituista paikkaa.”

Viestin kirjoittaminen ei ollut helppoa. Hankalampaa oli käydä keskustelu oppilaiden kanssa samasta asiasta. Toisaalta nyt tiedän, että meillä on aikaa keskustella asiasta toisenkin kerran. Lähtöni ei putoa heidän käsiinsä kuin pommi viimeisenä koulupäivänä.

Sitäpaitsi nämä lapset jäävät mieleeni pysyvästi. Lisäksi olen tämän vuoden aikana monta kertaa miettinyt viime vuonna opettamiani oppilaita. Toivonut, että heillä olisi hyvä olla.
Tämän opettajan työ taitaa olla jatkuvaa jäähyväistä. Eivätkä ne jäähyväiset saa tehdä kyyniseksi.

Toinen puoli minusta kuitenkin iloitsee. Syksyllä odottaa uusi työpaikka, ja se paikka on vakinainen!

PS. Tämän tekstin kuvituksena on lappu, jonka löysin työpöydältäni – voiko tuollaisia mussukoita unohtaa?

Aiheeseen liittyvät