Yhteishyvä
Koti Musiikki

Hyvää joulua

23.12.2016

Opettajan joululoma alkoi, on siis aikaa potea flunssaa.

Tässä sängyllä maatessa on ollut aikaa miettiä joulujuttuja. Minähän olen ns. jouluihminen.

Tein monta vuotta toimituspäällikkönä joululehteä, olen ikään kuin sisällä skenessä.

Joululehtiaikoina joulu alkoi minulla viimeistään huhtikuussa. Siitä tahti kiihtyi lokakuun loppupuolelle. Kun lehti oli valmis, joulu oli ohi. Kaksi kuukautta ennen oikeaa joulua.

Hyvä minulla kuitenkin oli, joulua oli vain kuusi kuukautta. Päätoimittaja vietti ikuista joulua. Hänen oli pakko tehdä alustavat suunnitelmat jo reilua vuotta aikaisemmin, jotta lehteen saatiin kuvattua lunta ja oikeanlaista valoa. Valo nimittäin muuttuu kuukaudessa, vaikka vielä sitä ei nyt uskoisi. Kevät on tulossa.

Olen oppinut ottamaan joulun aika rennosti. Sehän on jo vietetty etuajassa. Olen oppinut, että vähemmän on enemmän.

Ensiksikin, imurointi on siivous. Ja sen hoitaa puoliso. Tänä vuonna hän uhkasi myös nihkeäpyyhkiä lattiat. Minun osaltani siivous on hoidettu.

Kynttilät ovat valaistus. Äiti kertoi tuovansa laatikollisen kynttilöitä tullessaan.

Joulun aikataulu on löyhä.

Juu, piti olla mökillä, missä kaikki kotiin unohtunut on unohtunutta. Ketään ei voi tavata. Siellä vaan ollaan. No, nyt homma ei onnistunut, joten hoidetaan tämä aikataulujuttu sitten kotona.

Joulurauha katsotaan muutaman korttelin päässä perheen kanssa. Sauna. Ruokaa ja juomaa perheen kanssa. Ruoan jälkeen ei mitään ennen Tapaninpäivää. Ehkä ei vielä silloinkaan.

Ruokahommat jaetaan. Äitini hoitaa kalat ja kinkun. Saarioinen laatikot. Minä muutaman salaatin ja jälkiruoan. Superhelppoa.

Yritän joka joulu ostaa jonkin mielenkiintoisen joululevyn. Tänä vuonna sen olisi pitänyt olla Aino Vennan Joulu, mutta päädyinkin muutama vuosi sitten ilmestyneeseen Weeping Willowsiin. Christmas Time Has Come on hyvä. Vähän kuuluu kaikuja Elviksestä.

Joulumusiikissa oikeastaan tiivistyy koko joulun idea – kaiken pitää olla niin kuin aina ennenkin. Siksi joululehtiä tehdessäni opin nopeasti, ettei uudistajan jouluun kannata liikoja panostaa. Me ihmiset haluamme joulultamme pysyvyyttä. Kukaan ei kaipaa mitään uudistuksia.

Poikani kysyikin ivallisesti, koska viimeksi on tehty jotain uutta joulumusiikkia. Minä pinkaisin selaamaan levyhyllyä, ja muutama kappale sieltä tarttui. Tracey Thornin Joy, Smith & Burrowsin When The Thames Froze ja Fingersnapin Merry Christmas Is You. Nekin ovat jo muutaman vuoden vanhoja.

Sen verran uudistusta sitten.

Yksinkertaistaminen ja olennaiseen keskittyminen. Niillä joulu rakentuu.

Hyvää joulua!

PS. Jos tästä sohvalta tokenen, kipaisen levykauppaan ja ostan sen Aino Vennankin, sillä se on erinomainen joululevy. Ostan, sillä suoratoistona musiikki ei ole sama juttu, mutta siitä vaahtoan jossain toisessa blogitekstissä.

Aiheeseen liittyvät