Yhteishyvä
Työ

Man machine

29.10.2017

Poskeni hehkuvat innosta. ”Kato, täältähän tämä löytyy!”

Olen innostunut. Ilokseni myös oppilaani vaikuttaa kiinnostuneelta.

Aina ei ole näin.

Opettamisessa iso osa on innostumista. Kun opettaja tietää asiastaan hän voi antaa oppilailleen jotain oppikirjoja, kirjoja, videoita tai nettiä enemmän. Opettaja voi antaa perustellun näkemyksen, ja kannustaa oppilaita haastamaan opettajan näkemyksen.

Voi syntyä keskustelua. Vuorovaikutusta.

Siihen opettaminen perustuu – vuorovaikutukseen. Ilman vuorovaikutusta jokainen voisi itsekseen hakea tarvittavan tiedon.

Tällä viikolla muistin taas tämän perusjutun. Opettaminen on nimenomaan vuorovaikutusta. Siihen tarvitaan kaksi tai useampi ihminen. Opettaminen ei ole tiedon tai taidon siirtämistä. Opettaminen on asioiden ihmettelemistä, tutkimista, vaihtoehtojen etsimistä ja löytämistä. Yhdessä.

Siihen tarvitaan myös se oppilas.

Se unohtuu minultakin, ärsyttävän usein. En opeta yksin, vaan yhdessä oppilaitteni kanssa.

Toisaalta kokonaisuuteen liittyy myös oppilaan osuus. Välillä oppilaat eivät muista, että heitä opettaa ihminen. Ihminen, jolla on on hyviä ja huonoja päiviä. Ihminen, jolla on tunteita.

Oppilaat eivät usein tunnu tajuavan, miten suuri vaikutus heillä on opettajiinsa. Innostunut oppilas siirtää minut opettajana uudelle tasolle. Silloin en suorita työtäni, vaan tempaudun mukaan.

Vuosia sitten jouduin kertomaan oppilailleni, että en koulupäivän päätteksi kytke itseni luokan kaapissa oleviin piuhoihin ja ala suunnitella seuraavaa koulupäivää. Että minullakin on elämä. Sellainen elämä, johon oppilaat eivät mitenkään liity.

Koulupäivien aikana oppilaat kuitenkin ovat työni ydin. Jos he hoitavat oman osuutensa hyvin, minä hoidan omani entistä paremmin.

Opettajan ammattitaitoon kuuluu tietysti lisätä oppilaiden innostumista. Olipa oma fiilis mikä hyvänsä, oppilaita pitäisi kannustaa eteenpäin. Aina se ei onnistu, mutta joskus innostunut opettaja saa palautteena innostuneita oppilaita. Silloin ollaan opettamisen ytimessä.

Kiitos tästä viikosta oppilaani. Olin innostunut. En tehnyt töitä koneena.

PS. Blogin otsikko viitaa Kraftwerkin hienoon levyyn ja sen nimikappaleeseen.

Aiheeseen liittyvät