Yhteishyvä
Vapaa-aika

Minä muutun

25.8.2017

Kyllä se parta on. Ihan oikea parta.

Minulle on kasvanut parta! Kesällä en jaksanut raapia partakarvoja kaksoisleuastani ja syksyn tullen irtokarvat ovat muuttuneet parraksi. Muutama vuoden jälkijättöisesti hipsterien paratbuumiin nähden, mutta yhtäkaikki olen trendissä mukana.

En ollut koskaan voinut kuvitella, että minulle kasvaisi parta. Kehonkuvaani eivät ole karvat kuuluneet. Meitä Malmbergin miehiä ei tunneta karvaisuudesta. Siinä on omat hyvät puolensa – selkäni ei muistuta lampaantaljaa. Eikä vatsapuolikaan.

Olen mielessäni pyöritellyt ajatuksia siitä, miten paljon uskon ulkonäköni ja kehoni olevan jotenkin samanlaisia kuin ne ovat aina olleet. Minulla on mielikuva itsestäni, mutta peili ei vastaa päänsisäistä kuvaa.

Asiassa on sekä hyviä että huonoja puolia.

Tällä viikolla näin joogassa itseni peilistä. Vieressäni ähersi tosi paksu keski-ikäinen mies. Korjaan, vieressäni taipui paksu keski-ikäinen mies. Miellän itseni selkeästi hoikemmaksi, kuin mitä kuvassa (ja todellisuudessa) olen.

Yritän pitää itseni toimintakykyisenä. Jooga lisää notkeutta ja voimaa. Toistaiseksi kehoni on toiminut hyvin. Minulla ei ole kolotuksia tai särkyjä. Pystyn tekemään ne asiat, joita haluan tehdä. Tankotanssissa olin huono, mutta eipä se ole tärkeysjärjestyksessäkään listan alkupäässä.

Joogassa tunnen eteneväni, vaikka se ei niin kaunista katsottavaa olisikaan. Hiki tulee aina, kun vaan käteni nostan. Mutta se on vain hikeä. Ensiapu on pyyhe, tai viisi pyyhettä. Joogatunnin jälkeen suihku. Kätevää.

Tällä viikolla on Minna Oulasmaa on Helsingin Sanomien haastattelussa kertonut miten suuret painonvaihtelut vaikuttavat seksuaalisuuteen ja mahdollisesti myös parisuhteeseen.

Julkisuudessa usein näyttää siltä, että seksi ja seksuaalisuus on tarkoitettu vain kauniille, laihoille ja nuorille. Höpsistä sanon minä. Ikä muuttaa meitä, ja meidän on muututtava ajan mukana. Se olisi meidän aikuistenkin hyvä muistaa.

Nuorten keho muuttuu murrosiän myötä. Me aikuiset osaamme onneksi suhtautua murrosiän muutoksiin aika luontevasti. Mutta eihän se kehon muutos siihen jää. Me kaikki muutumme koko ajan.

Annetaan meille kaikille tila ja mahdollisuus siihen muutokseen. Nuorille ja vanhoille. Keskitytään itsemme hyväksymiseen. Peilistä katsoo ystävä. Annetaan muiden olla itselleen sopivia. Laihoja tai paksuja, pitkiä tai lyhyitä. Keskitytään sisältöön.

Minua tervehtii peilistä nyt partainen mies. Harjoittelen parran kanssa elämistä.

Siihen liittyen kysyin neuvoa parrakkaalta ystävältäni.
”Älä yritä rajata tai muotoilla partaa itse.”
”Myöhäistä”, minä vastasin.
Toisessa poskessa oli jo kolo. Opettelen elämään partapuolen parran kanssa.

PS. Toinen ystäväni totesi leikillisesti: ”Sulla on hammastahnaa parrassa.”
Hän halusi sanoa, että partani on harmaantunut.
Hyväksyn sen.
Joskus parrassani on myös hammastahnaa. Ja myös ruokaa. Se on noloa.

Aiheeseen liittyvät