Yhteishyvä
Koti

Roolipeliä

17.12.2017

Olemme eläneet puolisoni kanssa ilman lapsia lähes vuoden.

Suhteet lapsiin ovat hiljalleen normalisoituneet. Enkä minä suhtaudu tähän muutokseen enää niin suurella tunteella. Vaimon kanssa olemme oppineet taas elämään kahden aikuisen elämää. Ero lapsiperhe-elämään on yllättävän suuri.

Olen tämän vuoden aikana miettinyt millainen kasvattaja olen ollut omille lapsilleni ja millainen ammattikasvattaja, opettaja olen. Ero on suuri.

Jo aloittaessani erityisopettajaopinnot mietin miten erinomainen asia on, että omat lapseni olivat jo ohittaneet peruskouluiän. En sen takia vertaa oppilaitani omiin lapsiini.

Tästä tilanteesta eivät ole hyötyneet omat lapseni. He ja puolisoni ovat kertoneet minulle millainen isä olen.

Hieman nolona minun on myönnettävä, että isänä olen armottomampi kuin mitä olen opettajana. Olen isänä kärsimätön. Vaativa. Joskus etäinen ja sulkeutunut.

Töissä osaan olla ammatillinen ja rauhallinen. Isänä minulla ei moisia taitoja ole. Isänä haluaisin asioiden olevan välittömästi kunnossa. Omien lasteni pitäisi aina tehdä vain hyviä valintoja ja päätöksiä.

Mistä ihmeestä se johtuu?

Tiedänhän minä vastauksen. Omat lapset ovat niin läheisiä, että heidän mahdolliset epäonnistumisensa tuntuisivat minusta omilta epäonnistumisilta. Kolhut heidän elämässään aiheuttavat minulle huolta.

Opettajana osaan ottaa etäisyyttä. Suhtaudun ongelmiin sellaisina kuin ne ovat. Ongelmiin on olemassa ratkaisuja. Joskus ongelman ratkaiseminen vie pitkän ajan. Opettajana minulla on aikaa.

Ottamalla etäisyyttä voin antaa myös itsestäni helpommin lähestyttävän puolen. Jättää ikään kuin osan itsestäni näyttämättä.

Omien lasten kanssa se on mahdotonta. He tietävät minun heikkouteni paremmin kuin mitä itse tiedän.

Omilta lapsiltani vaadin aktiivisuutta ja tehokuutta. Opettajana olen armollinen. Oppilaitteni ei todellakaan tarvitse olla täydellisiä, enhän minäkään ole.

Minun on siis hiljalleen muututtava isänä. Lapseni tarvitsevat minua nyt vähemmän kuin ennen, mutta silti he tarvitsevat minua vielä pitkään.

Siirrän opettajataitoja isätaidoiksi. Opettelen uuden roolin.

En usko, että se tulee sujumaan kovin näppärästi.

Aiheeseen liittyvät